Joulukakku |
Joulukakku
noin 10:lle,
halkaisija n. 22 cm
Kakkupohja:
| ||
200
|
g
|
pipareita
|
125
|
g
|
kookosöljyä (tai voita)
|
1
|
tl
|
jauhettua inkivääriä
|
Täyte:
| ||
4
|
liivatelehteä
| |
1
|
rkl
|
vettä
|
100
|
g
|
valkosuklaata
|
2-2½
|
dl
|
vaahtoutuvaa
kermaa (1 tlk)
|
200
|
g
|
valkosuklaarahkaa
(1 tlk)
|
Päälle:
| ||
1+1
|
dl
|
puolukka-
tai muuta punaista vahvaa mehua
|
3
|
liivatelehteä
| |
5
|
dl
|
puolukoita
tai karpaloita
|
Murskaa
piparit monitoimikoneella tai voit
murskata piparit myös muovipussissa kaulimella painellen. Sulata
rasva mikroaaltouunissa tai kattilassa ja lisää piparimurska siihen. Vuoraa irtoreunaisen
torttuvuoan pohja leivinpaperilla ja painele pipariseos tiiviisti tasaiseksi
kerrokseksi pohjalle.
Pehmennä liivatteita
liottamalla kylmässä vedessä 10 min. Puristele liivatteista pois liotusvesi ja
lisää 1 rkl vettä, kuumenna nopeasti kiehuvaksi mikrouunissa lasissa ja ti
liedellä kattilassa, älä keitä. Anna hieman jäähtyä.
Sulata
valkosuklaa paloina vesihauteessa tai varovasti mikroaaltouunissa 30 s
kerrallaan välillä sekoittaen. Jos suklaa meinaa kokkaroitua, lisää 1-2 tl
(kookos)öljyä. Anna hieman jäähtyä.
Vatkaa kerma
vaahdoksi erikseen. Lisää vaahtoon vatkaten rahka. Yhdistä liivateseos ja sula
suklaa lämpiminä. Kaada seos nauhana samalla sekoittaen varovasti vaahtoon.
Seos saa siis olla mahdollisimman jäähtynyttä, mutta ei hyytynyttä. Kaada täyte
heti piparipohjalle. Hyydytä jääkaapissa ainakin 2 tuntia.
Liota marjahyytelön
liivatteet myös ensin kylmässä vedessä. Puristele liivatteet pois liotusvedestä
ja sulata ne 1 dl:n vahvan puolukka- tai marjamehun kanssa kiehuvaksi mikrossa
lasissa tai kattilassa, älä keitä. Lisää joukkoon 1 dl kylmää mehua tai vettä,
anna seoksen jäähtyä lähes huoneenlämpöön.
Levitä marjat
juustotäytteen päälle tasaiseksi kerrokseksi. Valele liivatehyytelö päälle
niin, että marjat peittyvät. Anna kakun hyytyä vähintään seuraavaan päivään.
Kun irrota kakkua vuoasta, valele reunoja varovasti kuumalla vedellä hetki,
jotta kakku irtoaa vuosta kauniisti.
Resepti:
Arja Elina Laine
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti