torstai 3. joulukuuta 2015

2.12. Mielenkiintoisia makupareja! Ruis- & viinitastingMetropolin maa- ja kotitalousnaisten Ruis-tastingiin oli saapunut 20 uteliasta naista ke 2.12 Fazerin komeaan WTC Marskin Saliin.makuparit
Fazer Ruistasting-leivät 2.12.15


Kokki Jaakko Seppä oli suunnitellut mielenkiintoisen ruismenuun! Samuil Angelov, Murun sommelier oli briefannut viinit Jaakon menuun ruispohjaisille leiville.

Eipä nyt olisi ensimmäisenä tullut mieleen yhdistää ruisleipää ja viiniä makupariksi, mutta toisaalta leipä ja viini ovat historian vanhimpia yhdistelmiä.

Niinpä pääsimme käyttämään aistejamme:
viinin ja leivän hapot - makeus – karvaus
siinäpä mielenkiintoisia teemoja!

 


1. Paahtoleipä, Fazer Paahto Ruis (sekaleipää) + siianmätiä, smetanaa ja sipulia

(kuvassa klo 4)
ja kuohuviini: Codorniu Selection Raventos Brut / Cava 

Mäti ja kuoviini selvästi kavereita, molemmissahan on pienet pallot! neutraali kuiva viini paras kun leivästä pieni makeus, koska leivässä on kehittyneitä sokereita eli paahtuneita sokereita. Viini tukee hyvin leivän makuja. Sipulin rikkisyys taasen rikkoo hieman hentoa tasapainoa ja tuo täten juuri sopivan pikantin makuyhdistelmän.

Täysjyväinen ruisleipä olisi liian vahva siialle, mutta lohen tai kirjolohen mäti sopisi rasvaisina tummalle ruisleivälle.
Fazer Ruistasting

Fazer Ruistasting kuohuviini, valkoviini, punaviini ja olut 2.12.152. Fazer Real leipä, 100 % ruis, vahva maku, taikinajuuri, kostea ja makeakin eli paisto on tuonut leipään kehittyneitä sokeria. (kuvassa klo 7)
Tämän makuparina tarjolla valkoviini Villa Huesgen, saksalainen, hyvin happoinen, hieman hedelmäinen kuiva Riesling.


Nyt oli siis maistelussa makea leipä, turkkilainen raikas jogurtti levitteenä ja suolainen graavi siika sekä tilliä hieman, joka tuo fenkolimaisia jopa kukkaistyypistä makua. Mielenkiintoinen yhdistelmä, jossa tuli mieleen vanha viisaus: muista pureskella leipää kunnolla suussa. Mielestäni vain pureskelulla syntyy riittävästi makeutta noinkin happoiselle viinille.tasting
Ruisleivät ja viini3. Fazer Puikulan päällä tarjoiltiin juurespyreetä, joka tehty palsternakkaa, porkkanaa ensin uunissa hauduttaen (makeiksi), ne soseutettu, sekaan vatkattu tuorejuustoa ja hieman kermaa sekä suolaa. Pyreen päällä Porlammin vahvaa Emmentalia. (kuvassa klo 11)

Tässä makuparina punaviini Australiasta - 5 rypäleen viinit - Hewitson Miss Harry Barossa. Mainio olikin juuressose-juustopäällysteinen puikula punaviinin kera, hyvää suomalaista makumaailmaa.

4.Fazer Puikula Jälkiuuni leipäpalat tarjoiltiin tuorejuustolla, johon oli sekoitettu hiven Dijon-sinappia, päällä Veljekset Mattilan savuista palvikinkkua, sekä hieman marinoitua punasipuli ja yrtti.(kuvassa klo 2)

Neljäntenä makuparina olikin Onnen Pekka-olut, joka toki tarjoiltiin raikkaana ja kylmänä.
Molemmilla yhteiset tekijät eli vahvoja ja pitkään kypsyttyjä makuja. 
Maltainen raikas olut on lahtelaisen Teerenpelin kehittämä saksalaistyyppisen pils-olut. Siinä on humala hyvin esillä, mutta myös hieman karvautta, joka antaa tilaa haastaville mauille eli savulle ja etikkaisuudelle. Niille ei viini niin vaan sopisikaan.

Kahvia ja Jaakon mutakakkua aidolla suklaasydämellä eli makea kimara ruistastingin päälle oli ihana lopetus tilaisuudelle, kiitos kaikille MMK -naisille hyvästä seurasta ja järjestäjille asiantuntevasta otteesta!
WTC Marsikin sali
Fazer Ruistasting Heli Anttila

WTC Marskin salissa 2.12.15

Fazer suklaa
Fazer Ruistasting suklainen kahviherkku 2.12.15Ei kommentteja: