maanantai 28. joulukuuta 2015

26.12. Skootterilla sinne missä pippuri kasvaa! tutustuttiin pippuriviljelmiin Phu Quoc -saarella

Pippuria en ollutkaan aiemmin luonnon köynnöksestä / pensaasta maistanut, mutta nyt tuli tämäkin mahdolliseksi. Vuokrasimme tyttäreni kanssa skootterit ja minäkin jopa uskaltauduin sillä Vietnamin liikenteeseen, no toki vain vielä turisteilta melko rauhallisella Phu Quocin -saarella, Ho Chi Minh City:ssä (Saigonissa) en taatusti olisi tehnyt samaa, enkä kyllä vilkkaassa Nha Trangissakaan.

Pippuriköynnöksiä näkyi Phu Quocin saaren pohjoispuoliskon maisemissa melko paljonkin. Köynnökset olivat upeasti laitettu kasvamaan riviin ja pystyyn tolppien ympärille kuin viiniköynnökset. Näin pippurit saivat parhaan auringon - ja sitähän piisasi!

Pippurin paras satokausi oli Vietnamissa vasta tulossa, eli pippuri ei vielä ollut kypsynyt musta- tai punapippuriksi, vaan nyt marjat olivat vielä viherpippureita ja pippuriköynnökset siis vehreitä. Poikkesimme "Jenny Pepper Farm" -nimisessä paikassa ja siellä meitä kierrätettiin pensaiden äärelle.  Vihreä pippuri suoraan köynnöksestä maisteltuna oli kivan rapsakkaa ja hieman toki polttavaakin suussa, en siis sentään koko pippuriterttua maistanut, vaan yhden pippurin.


Viherpippurista tulee mustapippuria, kun tertut kuivuvat eli tertut poimitaan raakoina ja kuivataan auringossa, jolloin ne muuttuvat tummanruskeiksi ja pinnalta ryppyisiksi.
Tummaa punapippuria taasen saatiin samoista pensaista kun pippurimarjojen annetaan kasvaa täysin kypsäksi.
Ja valkopippuri syntyy kun poimimisen jälkeen kypsistä marjoista liotetaan punainen kuoriosa pois.

Myynnissä oli näitä erilaisia pippureita ja vielä ostohetkellä sai haistella, mitä laatua ostaa. Tumma punainen pippuri tuntui ehkä miellyttävimmältä. Arvatenkin mukaan tarttui pippuripurnukoita skootterin tavaraboksiin :)
 
 
 
 
 
 
 

Ei kommentteja: