sunnuntai 3. syyskuuta 2017

10.5.2017 Pitkät perinteet omaava Juustokakku on trendikäs herkku äitienpäivänä 2017


10.5.2017
Pitkät perinteet omaava Juustokakku on trendikäs herkku äitienpäivänä 2017


Lakritsi-suklaajuustokakkupala


Juustokakkujen alkuperän kuvittelisi olevan USA:ssa, josta se olisi levinnyt hyvin suosittuna Eurooppaan, mutta tarkemmin asiaa tutkiessa löytyy yllättävää tietoa.


Aito New York juustokakku, kuva Arja Elina
Ensimmäinen juustokakku, josta on havaintoja, löytyykin 4000 vuoden takaa Antiikin Kreikasta, Samoksen saarelta. Juustokakku on ollut hyvää ravintoa antiikin Kreikan olympialaisissa.

Juustokakku kuvattuna Ranskassa, Arja Elina

Nykypäivänä kukaan tuskin mainostaisi treeniruoakseen juustokakkua. Antiikin Kreikasta juustokakku levisi sotien myötä roomalaisille, jotka lisäsivät tuorejuustomassa-reseptiin kanamunat. Tästä juustokakku levisi roomalaisten valloitusten myötä laajalle Eurooppaan. Vuonna 1545 on julkaistu ensimmäinen painettu keittokirja ja siinä on ollut painettuna jo makeana herkkuna juustokakun resepti.
Jos juustokakkujen historia kiinnostaa, käy katsomassa lisää täältä Juustokakun historiaa
New York 19.-22.9 Arja Elina

Nyt 2017 juustokakku on levinnyt Suomeen ollen yksi suosituimpia kahvipöytätarjottavia. Juustokakkujen makuaineet seuraavat trendejä. Tällä hetkellä raaka-aineista suosituimpia ovat suklaa ja lakritsi. Niinpä tämä uusin loihtimani juustokakku-blogiresepti sisältää nämä molemmat herkut.
Cheese Cake Factory New York, Kuva Arja Elina
Lakritsi-suklaajuustokakku
valmista irtopohjavuokaan, jossa on 22–25 cm halkaisija ja n. 5 cm korkea reuna
Pohja:
250 g itse tehtyä vaaleaa murotaikinaa tai makeaa piirakkapohjataikinaa (pakaste)
Täyte:
6                    liivatelehteä
150     g        tummaa suklaata
4         dl       kuohukermaa (2 tlk)
2         rkl      sokeria
1         rkl      tummaa kaakaojauhetta
400     g        tuorejuustoa
1         dl       lakritsikastiketta
Koristelu:
    lakritsikastiketta, suklaa- tai lakritsikoristeita
  
Valmista itse vaalea murotaikina tai käytä valmista pakastealtaasta ostettavaa makeaa piirakkapohjataikinaa.
Itse tehty vaalea murotaikinapohja:
100     g      voita tai margariinia
3/4      dl     sokeria
1                  muna
1          dl     vehnäjauhoja
½         tl      leivinjauhetta

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri, vatkaa muna sekaan. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti.
Painele tai kauli pohjatakinase irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle, jossa on leivinpaperipala pohjan päällä. Reunoille ei tule taikinaa. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 7–8 min, varo paistamasta liikaa.
Liota liivatteita kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sulata suklaa vesihauteessa tai hyvin varovaisesti mikroaaltouunissa. Puristele liivatteista liotusvesi pois ja sulata liivatelehdet kuumaan suklaaseen.
Vatkaa kerma, sokeri ja kaakaojauhe vaahdoksi, lisää tuorejuusto hyvin vatkaten joukkoon. Sekoita lakritsikastike suklaaseen ja valuta hieman seos ohuena nauhana vispaten vaahdon joukkoon.
Kaada hyytelö heti vuoassa olevalle jäähtyneelle torttupohjalle. Hyydytä jääkaapissa.
Irrota hyytynyt juustokakku tarjoilualustalle. Purosta päälle lakritsikastikkeella nauhoja kakun yli edestakaisin ja lisää halutessasi vielä päälle suklaa tai lakritsimakeisia.
Lakritsi-suklaajuustokakku

Kakun voi tehdä ajoissa pakastimeen ja sulattaa hitaasti jääkaapissa ennen tarjoilua. Koristele tällöin vasta ennen tarjoilua.
Resepti: Arja Elina Laine, Makujen Päiväkirja

Ihanaa ja Maistuvaa Äitienpäivää Makujen Päiväkirjan Lukijoille, Äideille ja Isoäidille!



Ei kommentteja: