Ensimmäinen juustokakku, josta on havaintoja, löytyykin 4000 vuoden takaa Antiikin Kreikasta, Samoksen saarelta. Juustokakku on ollut hyvää ravintoa antiikin Kreikan olympialaisissa.
Juustokakku kuvattuna Ranskassa, Arja Elina |

Jos juustokakkujen historia kiinnostaa, käy katsomassa lisää täältä Juustokakun historiaa

New York 19.-22.9 Arja Elina |
Nyt 2017 juustokakku on levinnyt Suomeen ollen yksi suosituimpia kahvipöytätarjottavia. Juustokakkujen makuaineet seuraavat trendejä. Tällä hetkellä raaka-aineista suosituimpia ovat suklaa ja lakritsi. Niinpä tämä uusin loihtimani juustokakku-blogiresepti sisältää nämä molemmat herkut.
Cheese Cake Factory New York, Kuva Arja Elina |

Lakritsi-suklaajuustokakku
valmista irtopohjavuokaan, jossa on 22–25 cm halkaisija ja n. 5 cm korkea reuna
Pohja:
250 g itse tehtyä vaaleaa murotaikinaa tai makeaa piirakkapohjataikinaa (pakaste)
Täyte:
6 liivatelehteä
150 g tummaa suklaata
4 dl kuohukermaa (2 tlk)
2 rkl sokeria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
400 g tuorejuustoa
1 dl lakritsikastiketta
Koristelu:
lakritsikastiketta, suklaa- tai lakritsikoristeita
Valmista itse vaalea murotaikina tai käytä valmista pakastealtaasta ostettavaa makeaa piirakkapohjataikinaa.
Itse tehty vaalea murotaikinapohja:
100 g voita tai margariinia
3/4 dl sokeria
1 muna
1 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri, vatkaa muna sekaan. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti.
Painele tai kauli pohjatakinase irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle, jossa on leivinpaperipala pohjan päällä. Reunoille ei tule taikinaa. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 7–8 min, varo paistamasta liikaa.
Liota liivatteita kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sulata suklaa vesihauteessa tai hyvin varovaisesti mikroaaltouunissa. Puristele liivatteista liotusvesi pois ja sulata liivatelehdet kuumaan suklaaseen.
Vatkaa kerma, sokeri ja kaakaojauhe vaahdoksi, lisää tuorejuusto hyvin vatkaten joukkoon. Sekoita lakritsikastike suklaaseen ja valuta hieman seos ohuena nauhana vispaten vaahdon joukkoon.
Kaada hyytelö heti vuoassa olevalle jäähtyneelle torttupohjalle. Hyydytä jääkaapissa.
Irrota hyytynyt juustokakku tarjoilualustalle. Purosta päälle lakritsikastikkeella nauhoja kakun yli edestakaisin ja lisää halutessasi vielä päälle suklaa tai lakritsimakeisia.
![]() |
Lakritsi-suklaajuustokakku |

Kakun voi tehdä ajoissa pakastimeen ja sulattaa hitaasti jääkaapissa ennen tarjoilua. Koristele tällöin vasta ennen tarjoilua.
Resepti: Arja Elina Laine, Makujen Päiväkirja
Ihanaa ja Maistuvaa Äitienpäivää Makujen Päiväkirjan Lukijoille, Äideille ja Isoäidille!

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti