sunnuntai 3. syyskuuta 2017

28.5.2017 Kuusenkerkkä-ketunleipätsatsiki -alkukesän paras kastike grillatulle tai savustetulle kalalle

28.5.2017

Kuusenkerkkä-ketunleipätsatsiki -alkukesän paras kastike grillatulle tai savustetulle kalalle

Luonnonyrtti Tsatsiki
Touko-kesäkuun vaihde on parasta aikaan kerätä syötäväksi sopivia kuusenkerkkiä. Ne ovat C-vitamiinipitoisia, raikkaita ja hieman kirpeitä naposteltavia sellaisenaan, mutta antavat makua mitä erilaisimpiin ruokiin. Kokeile kuusenkerkkiä smoothien joukkoon, salaattiin, keitä kuusenkerkistä sokerivedessä siirappia tai hauduta teetä. Kuusenkerkkiä voi pakastaa sellaisenaan ja näin kerkkien käyttö voi jatkua ympärivuoden.
Kuusenkerkät
Ketunleivän eli käenkaalin meistä moni on oppinut tunnistamaan jo lapsena, siksipä niitä on turvallista kerätä. Juuri nyt ketunleivät kukkivat kauniisti hennoin valkoisin kukin. Ketunleivän lehdistä ja kukista saa niin salaatteihin kuin leivonnaisiin ja jälkiruokiin hurmaavat C-vitamiinipitoiset syötävät koristeet. Ketunleivän vihreät lehdet ovat poimittavissa varhaisesta kesästä myöhäiseen syksyyn asti.
Ketunleivät
Tällä kertaa kokeilin kuusenkerkkiä tsatsikiin ketunleipien kanssa, kylläpä nämä maut toimivat todella mainiosti yhdessä.
Kuusenkerkkiä ja ketunleipiä
Ketunleivän sitruunainen maku antaa potkua tälle uudelle tsatsikireseptilleni. Mikäli myöhemmin kesällä ei ole enää kusenkerkkiä, käytä ohjeeseen 2 dl ketunleipiä.
Kuusenkerkkien "akanat" nousevat helpolla muovikipon reunoihin, koska "akanat" ovat niin kevyitä, ravistele vain kippoa ja puhdistus sujuu kuin itsestään.
Lisää Muovikipon reuniin roskat nousevat itsestään

Kuusekerkkä-ketunleipätsatsiki

Luonnonyrtti-tsatsikin raaka-aineet


3 dl kreikkalaista jogurttia
150 g ranskankermaa
1 kurkku
1 tl karkeaa (sitruuna)suolaa
1 dl kuusenkerkkiä
1 dl ketunleipiä
2 valkosipulinkynttä
1 tl sitruunapippuria
Lusikoi jogurtti ja ranskankerma reilun kokoisessa kahvinsuodattimessa olevaan suodatinpussiin. Valuta heraa pois tunnin verran.
Valuta jogurtti kahvisuppilossa

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi, sekoita sula raasteen joukkoon ja laita raaste valumaan siivilään, joka on kipon päällä. Myös tämä saa valua tunnin.
Valuta raastetusta kurkusta nestettä pois

Raaka-aineiden valuessa kerää kuusenkerkkiä ja ketunleipiä luonnosta. Muista kerätä nämä puhtaasta paikasta. Kuusenkerkkien keräämiseen tarvitset oman tontin tai maanomistajan luvan. Ketunleipiä saa poimia jokamiehenoikeudella metsästä.
Ketunleipiä

Kuusenkerkkiä

Hienonna tuoreet kuusenkerkät, ketunleivät ja valkosipulinkynnet.
Hortat tsatsikiin

Nosta valunut jogurttimassa ja kurkkuraaste kulhoon. Valuneen heran ja kurkkumehun voit juoda raikkaina janojuomina.
Nestettä irtoaa kurkusta hyvin

Sekoita jogurttimassa, kurkkuraaste, silputut luonnonyritit ja valkosipuli, mausta sitruunapippurilla.
Sekoita tsatsikin aineet

Anna makujen tekeytyä viileässä muutaman tunnin. Tarjoa grillatun tai savustetun kalan, kanamunien tai viiriäistenmunien tai grillattujen kasvisten kanssa.
Luonnonyrtti Tsatsiki
Resepti:
Arja Elina Laine, Makujen Päiväkirja

Ei kommentteja: