maanantai 4. syyskuuta 2017

20.6.2017 Raikas Juhannusjuoma


20.6.2017 Raikas Juhannusjuoma

Juhannusjuoma
Juhannusjuoma on suunnittelemani muunnelma perinteisestä Louhisaaren juomasta ja simasta. Mustaherukanlehtien lisäksi raaka-aineena on raparperia, viinisuolaheinää ja sitruunaa. Juomasta tulee maultaan raikasta ja väriltään hennon vaalean rosaa, raaka-aineiden värit vaikuttavat sävyyn.

Mustaherukka
8 litraa

5 dl raparperipaloja
5 l mustaherukan tuoreita nuorehkoja lehtiä
1 l viinisuolaheinää
8 l vettä
n 3 dl sokeria
pieni nokare tuorehiivaa
1 sitruunan mehu
Kuori raparperit
Kuori ja paloittele raparperi noin 3 cm:n paloiksi. Laita ne n. 8 l kattilaan, lisää 5 litraa vettä ja sokeri. Kiehauta ja keitä sen jälkeen muutaman minuutin ajan.
Keitä raparperit
Puhdista mustaherukanlehdet ja viinisuolaheinät. Kirpeän raikasta viinisuolaheinää on helppo kasvattaa pihassa, itselläni se on lähtenyt leviämään kukkapenkin reunaan yhdestä kaupan viinisuolaheinä-ruukkuyrtistä, jonka juurakon istutin kukkapenkkiin. Se on siementänyt ja levinnyt nyt kukkapenkissä vuodesta toiseen.
Viinisuolaheinä
Lisää ne kattilaan ja sekoita nin, että kaikki ovat kiehuvan veden alla ja kuumentuvat. Ota sen jälkeen kattila heti pois liedeltä. Lisää 3 litraa kylmää vettä.
Mustaherukanlehtiä, viinisuolaheinää ja raparperia
Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva, herneenkokoinen pala riittää, pieneen tilkkaan vettä ja kaada se kattilaan  juomaseoksen pinnalle. Peitä juoma kannella ja anna käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
Mustaherukanlehtiä, viinisuolaheinää ja raparperia
Siivilöi juomasta pois lehdet ja raparperipalat. Lisää joukkoon sitruunamehu. Pullota juoma puhtaisiin pulloihin ja säilytä viileässä. Juoma on valmista, käynyttä n. 1-2 vrk kuluttua riippuen lämmöistä.
Hento roosa juhannusjuoma
Juoma on parhaimmillaan parin päivän kuluttua valmistamisesta. Tarjoa se tervetuliaisjuomana tai nauti aterialla.
Raikas juoma luonnon antimista
Resepti:
Arja Elina Laine,Makujen Päiväkirja
Tykkää ja katso lisää ruokajuttujani https://www.facebook.com/makujenpaivakirja/
Raikas rosa kesäjuoma

Ei kommentteja: